Municipiul Săcele este situat în partea de sud-est a județului Brașov , în imediata vecinătate a Municipiului Brașov fiind străbătut de DN1A (Brașov – Vălenii de Munte – Ploiești) și de DN1 (București – Brașov, principala arteră națională).
Între municipiul Săcele și Brașov există relații strânse de colaborare în diverse domenii: cooperare între unități economice, forță de muncă ce se deplasează zilnic din Săcele spre Brașov și invers, acces la anumite facilități de transport, de cultură, sănătate și învățământ ale Municipiului Brașov.
Legătura municipiului Săcele cu Brașovul este asigurată printr-o rețea de autobuze care efectuează zilnic 120 de curse dus-întors, fiind despărțit doar de un pasaj rutier de Brașov.
La începuturi, zona era accesibila doar cu ʺtramvaiul cu aburʺ, carea avea stația finală în Satulung, exploatat de societăți private între anii 1892-1948 și de CFR intre anii 1948-1960.
Tramvaiul cu aburi pleca din Bartolomeu, traversa central oraşului şi apoi se oprea la Săcele. După plecarea din Gara Bartolomeu, tramvaiul urca pe strada Lungă, până în Piaţa Sfatului, de unde cobora pe strada Mureşenilor, făcea dreapta în dreptul Hotelului Aro de astăzi şi, prin actualul parc, ajungea în faţa Primăriei, unde se afla staţia Promenadă. Apoi, tramvaiul îşi urma traseul pe actualul Bulevard 15 noiembrie Şi ajungea până la Noua şi în capăt la Săcele. În Săcele trecea prin satele Baciu, Turcheş şi Cernatu, ajungea la staţia Satulung.
Pe vremuri au existat trasee Brașov-Săcele care plecau din zona centrală a orașului:
- 1940: Brașov Poșta Centrală-Calea București-Satulung/Zizin-traseul era realizat de catre autobuzele Asociației Comunelor Săcelene;
- Inceputul anilor ʹ50: Str.Hirscher(Piața Sfatului)-Săcele-autobuzele ICOS efectuau acest traseu;
- 1956-1960: Livada Poștei-Steagul Roșu-Săcele-transportul era efectuat de către autobuzele IRTA;
- 1961: Str. N. Bălcescu-Săcele-Linia 21 cu autobuzele ITBv:
- 1962: Str. N. Bălcescu-Noua-Dârste-Săcele-Linia 21 cu autobuzele ITBv;
- 1963: Poșta Centrală-Săcele- Linia 21 cu autobuzele ITBv;
- 1964-1974: Steagul Roșu-Săcele- Linia 21 cu autobuzele ITBv;
- 1972-1974: linia de noapte 21N? Bartolomeu-telefoane-Hidromecanica-Autocamioane-Săcele-autobuze ITBv;
- 1975-1991: Autocamioane-Săcele-transportul era efectuat de către autobuzele ITA.
Din 1991 și până în prezent, transportul public local este efectuat de către Servicii Săcelene S.R.L., societate comercială reorganizată prin transformarea foste regii comunale cunoscută sub denumirea R.A.G.C.P.S.-Sacele.
Garajul din Săcele-Satulung este în funcțiune pe același amplasament încă dinaintea celui de al doilea război mondial.
Servicii Săcelene S.R.L. în momentul de faţă, este structurata in doua servicii corespunzatoare activitatilor principale si anume:
- Serviciul transport public de călători, organizat cu 14 autobuze având un grad de uzură per total parc auto de 81,37%, cu 1 traseu principal Săcele – Brașov respectiv Garaj – Poienelor si retur (20 km dus-intors) și 3 trasee secundare regulate cu caracter social, respectiv Săcele – Brădet și retur, Săcele – Livada Poștei și retur si Săcele – Brașov cursă specială o data pe zi. De asemenea societatea prestează si curse ocazionale la solicitarea diveselor persoane fizice sau juridice.
- Serviciu de Prestări Servicii, care are in dotare un buldoexcavator, un greder, un încărcător frontal tip Vola, un buldozer, două tractoare cu remorca, vidanja și alte masini – unelte si scule pentru desfățurarea activitătii specifice. Activitătile serviciului sunt relativ limitate la decolmatări canale pluviale, lucrări cu utilaje la cerere, diverse lucrări de amenajare stradală, coșerit, turnare rigole, piese stradale și alte lucrari de intreținere